Offshore logo
Offshore.no » Nyheter » Politikk
Usynlig gigant fyller ti år
Publisert 09.05.2011 09:46 av
0
Kommentarer
Vis RSS feed
Publiser på Facebook
Send nyhet til en venn
Skriv ut saken

- Høres ut som navnet på en puddel fra det språkblandede Miami.

I løpet av ti år har Petoro overført over tusen milliarder kroner til statskassen. Med 60 ansatte har selskapet forvaltet statens olje- og gassressurser uten å gjøre mye vesen av seg.

Meningene var mange da navnet Petoro ble kjent 7. mai 2001, to dager før den formelle stiftelsen av det statlige oljeselskapet. Overfor Dagens Næringsliv forsikret Olje- og energidepartementet at navnet ikke spilte på selskapets første styreformann Tore Sandvold. Nei, «pet» står for petroleum og «oro» betyr gull på flere latinske språk.

- Det høres ut som navnet på en puddel fra det språkblandede Miami. Verden vil le av Norge hvis vi virkelig kaller vårt nye oljeselskap Gullkjæledyret, tordnet Jon Michelet fra kommentatorplass i Klassekampen.

Etter en kjapp sjekk på internett hadde han dessuten funnet ut at det fantes et bordell i Japan med samme navn og at «petoro» betyr «fem» på serbisk.

Ikke kvitt SDØE
Aftenposten syntes derimot Petoro var poetisk, og gledet seg til å bli kvitt «den besværlige byråkratforkortelsen SDØE». I likhet med svært mange trodde nemlig avisa at Petoro var ett nytt navn på Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). «Dermed er SDØE-epoken over », skrev Dagens Næringsliv. Det var også feil.

- Petoro ble stiftet i kjølvannet av delprivatiseringen og børsnoteringen av Statoil i 2001. Fram til da hadde Statoil forvaltet SDØE-ressursene på vegne av staten, nå tok Petoro over denne oppgaven. Petoro setter statens interesser på norsk sokkel først, noe et børsnotert og internasjonalt Statoil, med private eiere, ikke alltid kan gjøre, sier kommunikasjonsdirektør Sveinung Sletten i Petoro til NTB.

Han har vært med siden starten og serverer følgende kortversjon av de siste ti årene:

- Vi har tjent mer penger enn jeg hadde forestilt meg, mens oljeproduksjonen har falt raskere enn jeg hadde trodd.

Feilslått spådom
Da Petoro overtok forvaltningen av SDØE hadde de betydelig større eierandeler på norsk sokkel enn Statoil og Hydro til sammen.

- Flere trodde vi ville bli en stor maktfaktor i samfunnet, et nytt Statoil. Noen påsto sågar at vi ville bli et enormt og uregjerlig selskap, sier Sletten med et lite smil.

I dag er Petoro fremdeles like store som Statoil på norsk sokkel, men likevel langt mindre kjent. Det blir sjelden nevnt at Petoro forvalter statens store eierandeler i blant annet Troll-, Snorre-, Gullfaks-, Heidrun-, Oseberg-, og Ormen Lange-feltene. Mye av årsaken ligger i at Stortinget har bestemt at selskapet ikke får være operatør på norsk sokkel.

- Det er gjerne operatøren på et felt det refereres til, og dermed blir det ikke ofte referert til oss, forklarer Sletten, og legger til at Petoro ikke har ambisjoner om å bli operatør.

Respektert
Siden toppåret 2001 er oljeproduksjonen i Norge halvert, mens kostnadene har eksplodert. Petoro understreker at de neste fem årene krever beslutninger som blir avgjørende for hvor mye av de gjenværende ressursene Norge vil få ut av de modne feltene:

- Om vi makter å realisere gjenværende potensial for olje og gass på norsk sokkel, avhenger av det globale energimarkedet, måten vi forvalter eksisterende felt, om vi evner å gjøre nye funn lønnsomme og hvordan vi håndterer områder som er lite utforsket eller ikke åpnet for petroleumsvirksomhet, sier Sletten.

Han tror Petoro vil spille en viktig rolle her:

- Vi er nå en respektert forretningsaktør som blir lyttet til på grunn av høy kompetanse, og ikke bare på grunn av de store verdiene vi forvalter.

 
Annonse
SISTE NYHETER FRA FORSIDEN
Leder subsea-prosjekt

Leder subsea-prosjekt

DNV GL trekker i trådene for lønnsomme utbygninger subsea.

[Les mer ] Kontrakter

Får 74 millioner i ny avtale

Får 74 millioner i ny avtale

Orange Business Services med femårig avtale.

[Les mer ] Kontrakter - INT

MRR-kontrakt til IKM

MRR-kontrakt til IKM

Første jobb utenfor Nordsjøen.

[Les mer ] Kontrakter - INT

Må stenges igjen

Må stenges igjen

Nye tekniske problemer på Huntington.

[Les mer ] Felt/område nytt - INT

Nå må ONS betale skatt

Nå må ONS betale skatt

Etter 22 år med skattefritak.

[Les mer ] Annet

Siste nyheter
Nye møter om russisk-ukrainsk energistrid
EU og Russland møtes på ekspertnivå torsdag for å prøve å løse floken rundt russiske gassleveranser til Ukraina.
LES MER | Gassnytt
Får 74 millioner i ny avtale
Orange Business Services med femårig avtale.

LES MER | Kontrakter - INT
- Er ONS galskap? Ja, mange mener nok det
Kronikk: Mens sjefene snakket fint om å spare, var det 100 meter til utstillingsområdet og stander til millioner av kroner.

LES MER | Analyser/debatt
Offshore.no/international
Apache sells $3.75 bn Gulf of of Mexico portfolio
North Sea operator Apache Corporation is selling off US $3.75 billion worth of mature offshore assets in the US Gulf of Mexico....
LES MER | Company news
Hvordan følge Offshore.no
Sosiale medier
Tips oss
Kontakt oss
Offshore.no AS
Annonsere
Ansvarlige
Sjefsredaktør: Erlend Keilen
OPPHAVSRETT
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Copyright Offshore.no AS