Offshore logo
Offshore.no » Nyheter » Politikk
Usynlig gigant fyller ti år
Publisert 09.05.2011 09:46 av
0
Kommentarer
Vis RSS feed
Publiser på Facebook
Send nyhet til en venn
Skriv ut saken

- Høres ut som navnet på en puddel fra det språkblandede Miami.

I løpet av ti år har Petoro overført over tusen milliarder kroner til statskassen. Med 60 ansatte har selskapet forvaltet statens olje- og gassressurser uten å gjøre mye vesen av seg.

Meningene var mange da navnet Petoro ble kjent 7. mai 2001, to dager før den formelle stiftelsen av det statlige oljeselskapet. Overfor Dagens Næringsliv forsikret Olje- og energidepartementet at navnet ikke spilte på selskapets første styreformann Tore Sandvold. Nei, «pet» står for petroleum og «oro» betyr gull på flere latinske språk.

- Det høres ut som navnet på en puddel fra det språkblandede Miami. Verden vil le av Norge hvis vi virkelig kaller vårt nye oljeselskap Gullkjæledyret, tordnet Jon Michelet fra kommentatorplass i Klassekampen.

Etter en kjapp sjekk på internett hadde han dessuten funnet ut at det fantes et bordell i Japan med samme navn og at «petoro» betyr «fem» på serbisk.

Ikke kvitt SDØE
Aftenposten syntes derimot Petoro var poetisk, og gledet seg til å bli kvitt «den besværlige byråkratforkortelsen SDØE». I likhet med svært mange trodde nemlig avisa at Petoro var ett nytt navn på Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE). «Dermed er SDØE-epoken over », skrev Dagens Næringsliv. Det var også feil.

- Petoro ble stiftet i kjølvannet av delprivatiseringen og børsnoteringen av Statoil i 2001. Fram til da hadde Statoil forvaltet SDØE-ressursene på vegne av staten, nå tok Petoro over denne oppgaven. Petoro setter statens interesser på norsk sokkel først, noe et børsnotert og internasjonalt Statoil, med private eiere, ikke alltid kan gjøre, sier kommunikasjonsdirektør Sveinung Sletten i Petoro til NTB.

Han har vært med siden starten og serverer følgende kortversjon av de siste ti årene:

- Vi har tjent mer penger enn jeg hadde forestilt meg, mens oljeproduksjonen har falt raskere enn jeg hadde trodd.

Feilslått spådom
Da Petoro overtok forvaltningen av SDØE hadde de betydelig større eierandeler på norsk sokkel enn Statoil og Hydro til sammen.

- Flere trodde vi ville bli en stor maktfaktor i samfunnet, et nytt Statoil. Noen påsto sågar at vi ville bli et enormt og uregjerlig selskap, sier Sletten med et lite smil.

I dag er Petoro fremdeles like store som Statoil på norsk sokkel, men likevel langt mindre kjent. Det blir sjelden nevnt at Petoro forvalter statens store eierandeler i blant annet Troll-, Snorre-, Gullfaks-, Heidrun-, Oseberg-, og Ormen Lange-feltene. Mye av årsaken ligger i at Stortinget har bestemt at selskapet ikke får være operatør på norsk sokkel.

- Det er gjerne operatøren på et felt det refereres til, og dermed blir det ikke ofte referert til oss, forklarer Sletten, og legger til at Petoro ikke har ambisjoner om å bli operatør.

Respektert
Siden toppåret 2001 er oljeproduksjonen i Norge halvert, mens kostnadene har eksplodert. Petoro understreker at de neste fem årene krever beslutninger som blir avgjørende for hvor mye av de gjenværende ressursene Norge vil få ut av de modne feltene:

- Om vi makter å realisere gjenværende potensial for olje og gass på norsk sokkel, avhenger av det globale energimarkedet, måten vi forvalter eksisterende felt, om vi evner å gjøre nye funn lønnsomme og hvordan vi håndterer områder som er lite utforsket eller ikke åpnet for petroleumsvirksomhet, sier Sletten.

Han tror Petoro vil spille en viktig rolle her:

- Vi er nå en respektert forretningsaktør som blir lyttet til på grunn av høy kompetanse, og ikke bare på grunn av de store verdiene vi forvalter.

 
Annonse
SISTE NYHETER FRA FORSIDEN
Overvåker Knarr

Overvåker Knarr

Aptomar følger med. 24-7.

[Les mer ] Kontrakter

Forlenger FPSO-avtale

Forlenger FPSO-avtale

Sikret oppdrag i minst et år.

[Les mer ] Kontrakter - INT

Kutter klimamål i oljesand og tungolje

Kutter klimamål i oljesand og tungolje

Statoil ville senke CO2-utslippene kraftig.

[Les mer ] Annet

Utsetter leveranse av to rigger

Utsetter leveranse av to rigger

Håper at markedet snur.

[Les mer ] Riggnytt

Endrer reglene igjen

Endrer reglene igjen

Snur om permitteringer etter kritikk fra næringslivet.

[Les mer ] Offshore.no/Jobb

BP kutter Seadrill-rigg

BP kutter Seadrill-rigg

1,3 milliarder ut av ordreboken.

[Les mer ] Kontrakter - INT

Siste nyheter
Flammehav på oljeplattform
Fire personer er omkommet i en brann på en mexicansk oljeplattform i Mexicogolfen.
LES MER | HMS nytt
Overvåker Knarr
Aptomar følger med. 24-7.

LES MER | Kontrakter
Kutter klimamål i oljesand og tungolje
Statoil ville senke CO2-utslippene fra oljesand- og tungoljeproduksjonen kraftig, men begge målene har selskapet gått bort fra.

LES MER | Annet
Offshore.no/international
Apache sells $3.75 bn Gulf of of Mexico portfolio
North Sea operator Apache Corporation is selling off US $3.75 billion worth of mature offshore assets in the US Gulf of Mexico....
LES MER | Company news
Hvordan følge Offshore.no
Sosiale medier
Tips oss
Kontakt oss
Offshore.no AS
Annonsere
Ansvarlige
Sjefsredaktør: Erlend Keilen
OPPHAVSRETT
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Copyright Offshore.no AS