Offshore logo
Offshore.no » Nyheter » Prosjekt VF
Grådighet lønner seg ikke
Publisert 22.04.2004 11:21 av
0
Kommentarer
Vis RSS feed
Publiser på Facebook
Send nyhet til en venn
Skriv ut saken

suul.jpg’Det er bedre med en liten prosent av noe, enn en høy prosent av ingenting,’ påpeker Administrerende Direktør ved Reinertsen Orkanger, Geir Suul. Han er opptatt av at politikerne ikke må bli for grådige, og beholde et skattetrykk som vil jage oljeselskapene vekk fra norsk sokkel.

Av: Åse P. Thirud

’Oljeindustrien utgjør en stor del av vår eksport, og er som sådan svært viktig for Norge,’ sier Geir Suul. Han mener den høye skatten på oljeinntektene har fungert bra til nå. Men nå er det viktig å justere skattenivået etter dagens virkelighet.

Vi spør hvorfor han tror oljeindustrien er så opptatt av skatt og tildeling av nytt areal?

Suul: Oljeindustrien er global og vurderer selvfølgelig hvor de får mest igjen for sine investeringer. Man kan lure på hvorfor oljeselskaper skal få skattelette, de taper jo ikke penger?! Men poenget er jo at det er svært skummelt for hele Norge dersom oljeselskapene velger å droppe norsk sokkel i sine videre investeringer!

OE: Hva mener du er den viktigste miljøfaktoren i forhold til oljeindustrien?

Suul: Det er viktig å ha fokus på ukontrollerte utslipp til sjø og luft. Nå blir det produsert mer og mer vann ettersom feltene blir eldre, og gode løsninger for å behandle dette blir viktig Dessuten må vi begrense CO2 utslipp . Det er lenge siden det har vært noen alvolige utslipp i sørlig del av norsk sokkel.  Jeg tror heller ikke det er noen overhengende fare for at det skal komme utslipp fra framtidige utbygginger i nord. Teknologien har nå kommet så langt av i har god kontroll.

OE: Synes du at oljeselskapene informerer godt nok om sin virksomhet?

Suul: Både ja og nei. Vi som er i industrien får mye informasjon, blandt annet gjennom leverandørseminarer. Men resten av befolkningen burde får mer informasjon, både om hva oljeindustrien gjør og om hvor viktig den er for velferden vår. Det har til tider kommet mye kritikk mot oljeindustrien, derfor har man kanskje vendt seg til å ikke si noe, i fare for at det man sier kan bli tatt opp på en negativ måte.

OE: Betyr det noe for deg at 75 % av den gjenværende oljen og gassen kan bli liggende uutnyttet på havbunnen?

Suul: Hvis så skulle skje, så er jo det tragisk! Hvis vi ikke velger å bygge ut småfeltene nå, så kan den infrastrukturen vi allerede har bygd opp en dag være for gammel til å gjøre det. Da kan det være for sent. Hvis vi lar være å bygge ut nå, så vil det være for dyrt  bygge opp ny infrastruktur om noen år.

OE: Visste du at Norge ligger i verdenstoppen innen oljeteknologi og at denne kompetansen kan forsvinne dersom oljeselskapene ikke får nye oppgaver å bryne seg på?

Suul: Ja, det er viktig at man har et godt grunnlag for å videreutvikle teknologien. Vi kan aldri konkurrere på pris med lavkostland. Vårt konkurransefortrinn må være å ha best teknologi. Men for at teknologiutviklingen skal blomstre trenger man langsiktighet og stabile forhold!

OE: Har du noe råd å gi til våre politikere som skal behandle spørsmål rundt skatt og leteareal i Stortinget til våren?

Suul: Da må jeg advare mot å bli for grådig i fastsettelsen av skattenivået. Det er tross alt mye bedre å få en liten prosent av noe, enn å få en høy prosent av ingenting!

projV.gifTeknologibedriftenes Landsforening (TBL) og Offshore Media Group  vil i en intervjuserie prøve å avdekke virkelighetsforståelsen som politikere, næringslivsledere, organisasjonsledere og andre mennesker som preger norsk samfunnsdebatt har omkring norsk petroleumsindustri.

 
Annonse
SISTE NYHETER FRA FORSIDEN
Statoil leier ut

Statoil leier ut

Knappe 8.000 kvadratmeter på Fornebu.

[Les mer ] Bedriftsnytt

Her får Martin Linge strøm fra land

Her får Martin Linge strøm fra land

Legger kabel på 163 kilometer. Se video

[Les mer ] Felt/område nytt

Får bore i Nordsjøen

Får bore i Nordsjøen

Statoil på leting nær Gina Krog. 

[Les mer ] Felt/område nytt

Ola Borten Moe starter oljeselskap

Ola Borten Moe starter oljeselskap

Sammen med tidligere Det norske-sjef Erik Haugane.

[Les mer ] Bedriftsnytt

– Positivt å starte opp nå

– Positivt å starte opp nå

Oljeanalytiker sier det kan være fornuftig å satse på oljeindustrien nå. 

[Les mer ] Annet

Bergen Group skal kutte kostnader

Bergen Group skal kutte kostnader

Minusresultatet minker i det som er igjen av Bergen Group.

[Les mer ] Bedriftsnytt

Siste nyheter
FPE brannsikrer Sverdrup
Skal levere slukkesystemer til feltet. 
LES MER | Kontrakter
Truer med streik på 17 rigger og plattformer
Industri Energi varsler streik. De har meldt plassoppsigelse for 1.346 medlemmer fordelt på 17 rigger og 22 selskaper på norsk sokkel.

LES MER | Offshore.no/Jobb
Statoil leier ut
Knappe 8.000 kvadratmeter på Fornebu.
LES MER | Bedriftsnytt
Offshore.no/international
Apache sells $3.75 bn Gulf of of Mexico portfolio
North Sea operator Apache Corporation is selling off US $3.75 billion worth of mature offshore assets in the US Gulf of Mexico....
LES MER | Company news
Hvordan følge Offshore.no
Sosiale medier
Tips oss
Kontakt oss
Offshore.no AS
Annonsere
Ansvarlige
Sjefsredaktør: Erlend Keilen
OPPHAVSRETT
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Copyright Offshore.no AS